Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι η βάση της ελληνικής κουζίνας και συνώνυμο της μεσογειακής διατροφής. Προέρχεται από το χυμό της ελιάς και διακρίνεται για το εξαιρετικό χρώμα και τη γεύση του. Το ελληνικό ελαιόλαδο διαφέρει ανά περιοχή, καθώς σε άλλες περιπτώσεις είναι πιο ελαφρύ σε γεύση (όπως για παράδειγμα στην Κρήτη) και σε άλλες πιο βαρύ. Αποτελεί μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και τα συστατικά του έχουν παρουσιάσει αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για μαγείρεμα, καθώς τονίζει την ιδιαίτερη γεύση κάθε τροφής.